Reserveer
Direct >
Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en zomertruffel

Toen Pascalle en Marcus me vroegen om een ​​blog te wijden aan Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en de zomertruffel  liep het water me al in de mond. De herinneringen aan eerdere truffel-specials en aan de kooklessen met truffel doen me reikhalzend uitkijken naar Marcus’ nieuwste creaties.

Truffel

Nu hoor ik jullie denken. Zomertruffel? Maar een truffel is een truffel, toch? Ja en nee…

Truffel is de algemene naam voor een ondergrondse zwam. Dit is het product van een schimmel. Een soort paddestoel maar dan onder de grond. Hij ziet eruit als een klein knolletje. Niet erg aantrekkelijk om te zien maar binnen de gastronomie wordt de truffel gezien als een delicatesse. Truffels kun je onder verdelen in zomertruffel, herfsttruffel, wintertruffel, zwarte truffel en witte truffel. En dan heb ik het alleen over de eetbare soorten voor gebruik in de keuken.

Zomertruffel

Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en zomertruffelDe periode dat de zomertruffel ontvangen wordt is tussen mei en september. Natuurlijk afhankelijk van het gedrag van moeder natuur.   Ze zijn meestal te vinden op kalksteen terreinen, eikenbossen en dennenbossen. De zomertruffel is vooral te vinden in Italië, Frankrijk en Oost-Europa. Deze truffel is de minst aromatische van alle soorten qua smaak en geur. Hij is wel het meest voorhanden en wilde varkens zijn er gek op. In vroeger tijden werden varkens dan ook gebruikt om truffels te zoeken. Maar omdat ze een deel van de oogst zelf opaten (geef ze eens ongelijk) en ze de grond teveel verstoorden is men uiteindelijk overgestapt op speurhonden.

Zomertruffel en gastronomie

Je kunt de zomertruffel herkennen aan haar grillige, gekerfde ronde vorm. De truffel heeft een donkere, bruinzwarte schil en heeft een witte tot geelachtige kleur. Zomertruffel is niet zo uitgesproken qua smaak als wintertruffel. De smaak is eerder verfijnd. De zomertruffel geeft een extra smaak aan gerechten zonder te overheersen. In je gerechten zoek je dan ook de goede balans door ingrediënten te gebruiken die de truffelsmaak versterken en geen ingrediënten te gebruiken die zelf te sterk van smaak zijn.

Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en de zomertruffel-special

Waarschijnlijk zijn jullie bekend met de jaarlijkse truffelspecial bij Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert. En met Marcus’ overheerlijke creaties hiermee. Zo niet, probeer de truffel-specials dan eens. Met als aftrap de zomertruffel-special .

Heerlijk. Echt waar. Het smaakt naar meer. Misschien een opstapje naar de herfsttruffel-special?

 

 

Gerelateerde berichten


Biertasting bij Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert

Biertasting bij Herberg Stevensweert

Het zal de vaste volgers van social media niet ontgaan zijn dat Pascalle en Marcus een tijdje geleden een bezoek hebben gebracht aan de Duvel Moortgat Brouwerij en de Liefmans Brouwerij. De foto’s laten zien dat het een leerzaam en gezellig uitje was. Het is dan ook logisch dat hier een vervolg op zou komen. […]

22.09.2021

Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en vegetarisch of veganistisch uit eten

Restaurant Stevensweert en vegetarisch of veganistisch uit eten . Voor chefkok Marcus Schmidt is dat geen probleem. Inspiratie Marcus is een kok die enorm geïnspireerd raakt door nieuwigheden op de markt. Dit kunnen recepten zijn, technieken of materialen. En dit zorgt ervoor dat hij telkens weer kan verrassen met heerlijke gerechtjes. Maar waar Marcus echt […]

14.09.2021
Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en Kaasaffineurs Van Tricht

Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en Kaasaffineurs Van Tricht

Degenen die Marcus en Pascalle vaker bezoeken zijn bekend met Pascalles kaaswagentje. Sinds jaar en dag kopen Marcus en Pascalle hun kazen via de familie Van Tricht uit Berchem, Antwerpen. Ze staan bekend als Kaasaffineurs Van Tricht. Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en Kaasaffineurs van Tricht  zijn een gouden combinatie.  Maar wat is dat eigenlijk, een […]

02.08.2021