Reserveer
Direct >
Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en zomertruffel

Toen Pascalle en Marcus me vroegen om een ​​blog te wijden aan Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en de zomertruffel  liep het water me al in de mond. De herinneringen aan eerdere truffel-specials en aan de kooklessen met truffel doen me reikhalzend uitkijken naar Marcus’ nieuwste creaties.

Truffel

Nu hoor ik jullie denken. Zomertruffel? Maar een truffel is een truffel, toch? Ja en nee…

Truffel is de algemene naam voor een ondergrondse zwam. Dit is het product van een schimmel. Een soort paddestoel maar dan onder de grond. Hij ziet eruit als een klein knolletje. Niet erg aantrekkelijk om te zien maar binnen de gastronomie wordt de truffel gezien als een delicatesse. Truffels kun je onder verdelen in zomertruffel, herfsttruffel, wintertruffel, zwarte truffel en witte truffel. En dan heb ik het alleen over de eetbare soorten voor gebruik in de keuken.

Zomertruffel

Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en zomertruffelDe periode dat de zomertruffel ontvangen wordt is tussen mei en september. Natuurlijk afhankelijk van het gedrag van moeder natuur.   Ze zijn meestal te vinden op kalksteen terreinen, eikenbossen en dennenbossen. De zomertruffel is vooral te vinden in Italië, Frankrijk en Oost-Europa. Deze truffel is de minst aromatische van alle soorten qua smaak en geur. Hij is wel het meest voorhanden en wilde varkens zijn er gek op. In vroeger tijden werden varkens dan ook gebruikt om truffels te zoeken. Maar omdat ze een deel van de oogst zelf opaten (geef ze eens ongelijk) en ze de grond teveel verstoorden is men uiteindelijk overgestapt op speurhonden.

Zomertruffel en gastronomie

Je kunt de zomertruffel herkennen aan haar grillige, gekerfde ronde vorm. De truffel heeft een donkere, bruinzwarte schil en heeft een witte tot geelachtige kleur. Zomertruffel is niet zo uitgesproken qua smaak als wintertruffel. De smaak is eerder verfijnd. De zomertruffel geeft een extra smaak aan gerechten zonder te overheersen. In je gerechten zoek je dan ook de goede balans door ingrediënten te gebruiken die de truffelsmaak versterken en geen ingrediënten te gebruiken die zelf te sterk van smaak zijn.

Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en de zomertruffel-special

Waarschijnlijk zijn jullie bekend met de jaarlijkse truffelspecial bij Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert. En met Marcus’ overheerlijke creaties hiermee. Zo niet, probeer de truffel-specials dan eens. Met als aftrap de zomertruffel-special .

Heerlijk. Echt waar. Het smaakt naar meer. Misschien een opstapje naar de herfsttruffel-special?

 

 

Gerelateerde berichten


Veerkracht bij Herberg Stevensweert

Veerkracht

Wat een ongelooflijke veerkracht wordt er vertoond door de mensen om mij heen. Ieder op hun eigen manier. Neem Pascalle en Marcus. Pascalle en Marcus De voorbereidingen voor de komende feestdagen zijn in volle gang en telkens moeten de ideeën en plannen worden bijgesteld. Wordt vrijdags gemeld dat de deuren om 20.00 uur dicht moeten, […]

03.12.2021
Herberg Stevensweert en de wildspecial

De schouders eronder maar weer…

De voorbereidingen voor het weekend met de wild-special zijn in volle gang. Net als zovelen, volg ik Marcus zijn enthousiaste voorbereidingen via social media. De foto’s liegen er niet om. Het keukenteam in volle actie. De schouders eronder . Marcus en Pascalle gaan uitpakken. Heerlijk! De persconferentie En dan is er díe vrijdag, de vrijdag […]

15.11.2021
In the picture: Pascalle Schmidt

In the picture: Pascalle Schmidt

Waar Marcus de scepter zwaait in de keuken, kennen we Pascalle als rustige aanwezigheid in het restaurant. Samen vormen zij het hart van Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert. Vandaag daarom in the picture: Pascalle Schmidt .  Gastvrouw en sommelier Wie Herberg Stevensweert binnen loopt wordt meestal ontvangen door Pascalle. Ze neemt de jas aan, begeleidt je […]

10.11.2021