Reserveer
Direct >
Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en zomertruffel

Toen Pascalle en Marcus me vroegen om een ​​blog te wijden aan Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en de zomertruffel  liep het water me al in de mond. De herinneringen aan eerdere truffel-specials en aan de kooklessen met truffel doen me reikhalzend uitkijken naar Marcus’ nieuwste creaties.

Truffel

Nu hoor ik jullie denken. Zomertruffel? Maar een truffel is een truffel, toch? Ja en nee…

Truffel is de algemene naam voor een ondergrondse zwam. Dit is het product van een schimmel. Een soort paddestoel maar dan onder de grond. Hij ziet eruit als een klein knolletje. Niet erg aantrekkelijk om te zien maar binnen de gastronomie wordt de truffel gezien als een delicatesse. Truffels kun je onder verdelen in zomertruffel, herfsttruffel, wintertruffel, zwarte truffel en witte truffel. En dan heb ik het alleen over de eetbare soorten voor gebruik in de keuken.

Zomertruffel

Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en zomertruffelDe periode dat de zomertruffel ontvangen wordt is tussen mei en september. Natuurlijk afhankelijk van het gedrag van moeder natuur.   Ze zijn meestal te vinden op kalksteen terreinen, eikenbossen en dennenbossen. De zomertruffel is vooral te vinden in Italië, Frankrijk en Oost-Europa. Deze truffel is de minst aromatische van alle soorten qua smaak en geur. Hij is wel het meest voorhanden en wilde varkens zijn er gek op. In vroeger tijden werden varkens dan ook gebruikt om truffels te zoeken. Maar omdat ze een deel van de oogst zelf opaten (geef ze eens ongelijk) en ze de grond teveel verstoorden is men uiteindelijk overgestapt op speurhonden.

Zomertruffel en gastronomie

Je kunt de zomertruffel herkennen aan haar grillige, gekerfde ronde vorm. De truffel heeft een donkere, bruinzwarte schil en heeft een witte tot geelachtige kleur. Zomertruffel is niet zo uitgesproken qua smaak als wintertruffel. De smaak is eerder verfijnd. De zomertruffel geeft een extra smaak aan gerechten zonder te overheersen. In je gerechten zoek je dan ook de goede balans door ingrediënten te gebruiken die de truffelsmaak versterken en geen ingrediënten te gebruiken die zelf te sterk van smaak zijn.

Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en de zomertruffel-special

Waarschijnlijk zijn jullie bekend met de jaarlijkse truffelspecial bij Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert. En met Marcus’ overheerlijke creaties hiermee. Zo niet, probeer de truffel-specials dan eens. Met als aftrap de zomertruffel-special .

Heerlijk. Echt waar. Het smaakt naar meer. Misschien een opstapje naar de herfsttruffel-special?

 

 

Gerelateerde berichten


Gin-tonic bij de Herberg

Gin-tonic bij de Herberg!

Heerlijk! Vier de zomer! Geniet van de zon! En doe het met gin-tonic bij de Herberg! Gin-tonic Gin-tonic wordt vaak gezien als dé zomercocktail. En er is nogal wat mogelijk op dit gebied. Zoveel gins. Daar moet voor iedereen wel een passende cocktail bij zitten. Wat maakt dit drankje nu zo aantrekkelijk? Mooi Google maar […]

27.07.2022
De Herberg en mosselen

De Herberg en mosselen

Mosselen! Je houdt ervan of niet. Bij ons in de familie zijn we er gek op. Net zoals bij Herberg Stevensweert. De Herberg en mosselen: Marcus en Pascalle hebben weer iets leuks bedacht. Feitjes Wat feitjes over mosselen, altijd leuk om te weten. De mossel is een weekdier. Om preciezer te zijn: een tweekleppig weekdier. […]

01.07.2022
lunchen bij de Herberg

Lunchen bij de Herberg!

Zondagmorgen… De zon maakt ons wakker. Vandaag geen wekker. Wel het gefluit van de vogels. We hebben ons voorgenomen om te gaan genieten van de zon, het zalige nietsdoen en heerlijk eten. En dat betekent lunchen bij de Herberg! Wij hebben er zin in. Op de fiets We fietsen eerst naar Maaseik om op de markt […]

23.06.2022