Reserveer
Direct >
Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en zomertruffel

Toen Pascalle en Marcus me vroegen om een ​​blog te wijden aan Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en de zomertruffel  liep het water me al in de mond. De herinneringen aan eerdere truffel-specials en aan de kooklessen met truffel doen me reikhalzend uitkijken naar Marcus’ nieuwste creaties.

Truffel

Nu hoor ik jullie denken. Zomertruffel? Maar een truffel is een truffel, toch? Ja en nee…

Truffel is de algemene naam voor een ondergrondse zwam. Dit is het product van een schimmel. Een soort paddestoel maar dan onder de grond. Hij ziet eruit als een klein knolletje. Niet erg aantrekkelijk om te zien maar binnen de gastronomie wordt de truffel gezien als een delicatesse. Truffels kun je onder verdelen in zomertruffel, herfsttruffel, wintertruffel, zwarte truffel en witte truffel. En dan heb ik het alleen over de eetbare soorten voor gebruik in de keuken.

Zomertruffel

Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en zomertruffelDe periode dat de zomertruffel ontvangen wordt is tussen mei en september. Natuurlijk afhankelijk van het gedrag van moeder natuur.   Ze zijn meestal te vinden op kalksteen terreinen, eikenbossen en dennenbossen. De zomertruffel is vooral te vinden in Italië, Frankrijk en Oost-Europa. Deze truffel is de minst aromatische van alle soorten qua smaak en geur. Hij is wel het meest voorhanden en wilde varkens zijn er gek op. In vroeger tijden werden varkens dan ook gebruikt om truffels te zoeken. Maar omdat ze een deel van de oogst zelf opaten (geef ze eens ongelijk) en ze de grond teveel verstoorden is men uiteindelijk overgestapt op speurhonden.

Zomertruffel en gastronomie

Je kunt de zomertruffel herkennen aan haar grillige, gekerfde ronde vorm. De truffel heeft een donkere, bruinzwarte schil en heeft een witte tot geelachtige kleur. Zomertruffel is niet zo uitgesproken qua smaak als wintertruffel. De smaak is eerder verfijnd. De zomertruffel geeft een extra smaak aan gerechten zonder te overheersen. In je gerechten zoek je dan ook de goede balans door ingrediënten te gebruiken die de truffelsmaak versterken en geen ingrediënten te gebruiken die zelf te sterk van smaak zijn.

Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en de zomertruffel-special

Waarschijnlijk zijn jullie bekend met de jaarlijkse truffelspecial bij Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert. En met Marcus’ overheerlijke creaties hiermee. Zo niet, probeer de truffel-specials dan eens. Met als aftrap de zomertruffel-special .

Heerlijk. Echt waar. Het smaakt naar meer. Misschien een opstapje naar de herfsttruffel-special?

 

 

Gerelateerde berichten


Herberg Stevensweert en wijnhandel Uniquato

Herberg Stevensweert en Uniquato Wijnhandel

Herberg Stevensweert en Uniquato Wijnhandel verzorgen op 21 mei en 4 juni aanstaande het Asperges Festival bij Herberg Stevensweert. Marcus zorgt voor heerlijke aspergesgerechtjes en Marc Jacobs zorgt voor een lekkere bijpassende wijn. Uniquato Wijnhandel Uniquato Wijnhandel is de wijnwinkel van Marc en Anja Jacobs. In het centrum van het gezellige Oudsbergen te België, runnen […]

06.05.2022
Asperges bij Restaurant Stevensweert

Asperges bij Herberg Stevensweert

Jaaaa! De asperges bij Herberg Stevensweert zijn er weer! Het witte goud! De koningin van de groente, de parel van het land. Wat maakt deze groente toch zo bijzonder? En wat hebben Marcus en Pascalle allemaal voor ons in petto? Witte asperges Zoals al blijkt uit de naam ‘het witte goud’, gaat het vandaag over […]

19.04.2022
Het dreamteam van Herberg Stevensweert

Het dreamteam van Restaurant Stevensweert

Wat is een restaurant, of welke zaak dan ook, zonder goed personeel? Tijdens de afgelopen periode hebben Pascalle en Marcus veel hulp van hen gehad. Daarom in the spotlights: het dreamteam van Herberg Stevensweert met vandaag de keukenbrigade. Herberg Stevensweert Bij Herberg Stevensweert is er een keukenbrigade onder leiding van Marcus en de bediening onder […]

15.03.2022