Reserveer
Direct >

WIJN WEETJES
Hoeveel Hectare druiven wordt er wereldwijd aangeplant voor wijn?
20 miljoen van welke druiven worden witte en rode wijn gemaakt? terwijl rode wijn alleen kan worden geproduceerd uit rode druiven, kan witte wijn worden geproduceerd uit zowel rode als witte druiven.
wat is zwavel en waarom zit dat in wijn?
Zwaveldioxide wordt in de wijngaard ingezet als een natuurlijk schimmelwerend middel. Het wordt ook aan de wijn toegevoegd om de effecten van oxidatie te voorkomen, frisheid te bevorderen en ongewenste bacteriën en gisten te beteugelen. Zwaveldioxide kan schadelijk zijn voor mensen met astma, vandaar dat vanaf een gestelde hoeveelheid verplicht een sulfietwaarschuwing op het etiket staat.
waarom moet je Het alcoholgehalte kennen?
De eerste (voor de hand liggende) reden is om te weten hoe sterk de wijn is. Het alcoholpercentage vertelt je ook hoe rijp de druiven geplukt zijn. een wijn met meer dan 13,5 procent alcohol is gemaakt van zeer rijpe druiven, wat doorgaans fruitige wijn oplevert. als de druiven overrijp zijn, kan de wijn helaas naar gedroogde vruchten smaken. een lager alcoholgehalte (minder dan 10 procent), wijst doorgaans op minder rijpe druiven of op een druivenvariëteit met een lager natuurlijk suikergehalte. In het algemeen zullen deze wijnen een hoger zuurgehalte hebben.
waarom is cabernet sauvignon zo vaak een blend?
De oorspronkelijke thuisbasis van cabernet sauvignon is Bordeaux, waar de wijnboeren van oudsher moeite hadden om hun fruit volledig rijp te krijgen. Omdat de meeste mensen niet van de aroma’s of harde tannines van onrijpe cabernet sauvignon houden, was de traditionele oplossing de druif met andere druiven te blenden (het vaakst met merlot of cabernet franc) om de wijn toegankelijker te maken. In de nieuwe wereld wordt cabernet het vaakst geteeld in gebieden waar hij de perfecte rijpheid kan bereiken, zodat hij daar vaker opduikt als pure druif oftewel 100 procent cépagewijn.

Gerelateerde berichten


Het Menu voor Thuis

Lieve gasten, De tijd vliegt en het einde is nog niet in zicht. We moeten nog verder zo. Dus de schouders eronder. We hebben altijd gezegd: 1 maart gaan we open, maar helaas we moeten nog wachten en geduld hebben Wij hebben weer iets voor u voorbereid! Alle gerechten zijn voorbereid, op smaak gebracht en […]

23.02.2021

Het Menu voor Thuis

Lieve mensen,  Niet aleen de natuur gaat op en neer, maar ook mijn inspiratie. De ene week sta je op de schaatsen en loop je in de sneeuw en de andere week wandel je in een t-shirt en hebben we een kraampje met Koffie buiten staan. Het corona tijdperk vergt veel van ons. Deze week […]

23.02.2021

weekmenu tot zondag 7. Maart

Lieve gasten, De tijd vliegt en het einde is nog niet in zicht. We moeten nog verder zo. Dus de schouders eronder. We hebben altijd gezegd: 1 maart gaan we open, maar helaas we moeten nog wachten en geduld hebben. Naast onze weekkaart, die u van ons warm krijgt geleverd, hebben we ook een menu, […]

16.02.2021