Reserveer
Direct >
Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en Kaasaffineurs Van Tricht

Degenen die Marcus en Pascalle vaker bezoeken zijn bekend met Pascalles kaaswagentje. Sinds jaar en dag kopen Marcus en Pascalle hun kazen via de familie Van Tricht uit Berchem, Antwerpen. Ze staan bekend als Kaasaffineurs Van Tricht. Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en Kaasaffineurs van Tricht  zijn een gouden combinatie.  Maar wat is dat eigenlijk, een kaasaffineur?

Kaasaffineur

Een kaasaffineur is iemand die kazen veredelt en op smaak brengt.

Ook experimenteert Van Tricht met kazen, ofschoon altijd in samenspraak met de kaasmaker. Daarom kun je ook kazen krijgen die gewassen zijn met bier, calvados of gin bijvoorbeeld.

Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en Kaasaffineurs Van TrichtKaasaffineurs Van Tricht en de selectie van kazen

Waar wordt op gelet bij de selectie van de kazen?

Bij Van Tricht gaat men op zoek naar de beste kazen in hun categorie. Zij kijken hiervoor bij boeren die zelf kaas maken van de melk van eigen koeien. De voorkeur gaat hierbij uit naar zomermelk. Koeien hebben dan veel kruiden, bloemen en vers gras gegeten en dat proef je terug in de kazen. Daarbij gaat de voorkeur uit naar rauwe melk die het liefst direct na het melken wordt gebruikt voor de kaasbereiding. Je gebruikt op deze manier de natuurlijke warmte van de melk uit de koe. Ook dit is een factor die de kwaliteit beïnvloedt. (Het is trouwens niet zo dat alle kazen van rauwe melk worden gemaakt.)

Verder letten ze erop dat de productiemethode voor de kaas plaats vindt met respect voor de natuur, letten ze op het ambacht en de kennis van de kaasmaker, wordt er gekeken of de betreffende kazen iets toevoegen aan de markt. Of ze iets exclusiefs hebben.

Vervolgens vindt de rijping verder plaats in de rijpingscellen bij Van Tricht. Elke kaas heeft een andere verzorging en rijping nodig. En dat kan in deze cellen. Ook is er hierdoor de mogelijkheid om kazen aan de klant te leveren op een rijpheid die deze wenst.

Kaasweetjes

Wist je dat je kaas over het algemeen het beste kunt bewaren op een temperatuur tussen de 3 en 5 graden?

En wist je ook dat je harde en lopende kazen het beste kunnen bewaren in cellofaanfolie die strak over de kaas wordt getrokken?

En wist je verder dat niet lopende witschimmelkazen en geitenkazen het beste in een plastic doos bewaard kunnen worden? Dit zodat de korst kan ademen. Mocht de korst te vochtig worden dan haal je het deksel van de doos totdat de korst droog is.

Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en Kaasaffineurs Van Tricht

Loopt bij al dat lekkers van Pascalles kaaswagen je ook al het water in de mond? Wijk dan eens af van je gebruikelijke keuze en laat je verrassen door de kazen die Pascalle voor je uitzoekt. Misschien met een lekkere portje ernaast?

Geniet ervan!

Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en Kaasaffineurs Van Tricht

Gerelateerde berichten


De Herberg en mosselen

De Herberg en mosselen

Mosselen! Je houdt ervan of niet. Bij ons in de familie zijn we er gek op. Net zoals bij Herberg Stevensweert. De Herberg en mosselen: Marcus en Pascalle hebben weer iets leuks bedacht. Feitjes Wat feitjes over mosselen, altijd leuk om te weten. De mossel is een weekdier. Om preciezer te zijn: een tweekleppig weekdier. […]

01.07.2022
lunchen bij de Herberg

Lunchen bij de Herberg!

Zondagmorgen… De zon maakt ons wakker. Vandaag geen wekker. Wel het gefluit van de vogels. We hebben ons voorgenomen om te gaan genieten van de zon, het zalige nietsdoen en heerlijk eten. En dat betekent lunchen bij de Herberg! Wij hebben er zin in. Op de fiets We fietsen eerst naar Maaseik om op de markt […]

23.06.2022
Vaderdag bij Herberg Stevensweert

Vaderdag bij Herberg Stevensweert

Lekker lunchen met kreeft. Een cadeau idee? Vier dan Vaderdag bij Herberg Stevensweert. Wanneer? Vaderdag valt zoals altijd op de derde zondag in juni. Ooit zo verplaatst van oktober naar juni op initiatief van de toenmalige Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten. Dit jaar valt Vaderdag op 19 juni. Mooi toch? Afgezien van het commerciële plaatje is […]

10.06.2022