Reserveer
Direct >
Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en Kaasaffineurs Van Tricht

Degenen die Marcus en Pascalle vaker bezoeken zijn bekend met Pascalles kaaswagentje. Sinds jaar en dag kopen Marcus en Pascalle hun kazen via de familie Van Tricht uit Berchem, Antwerpen. Ze staan bekend als Kaasaffineurs Van Tricht. Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en Kaasaffineurs van Tricht  zijn een gouden combinatie.  Maar wat is dat eigenlijk, een kaasaffineur?

Kaasaffineur

Een kaasaffineur is iemand die kazen veredelt en op smaak brengt.

Ook experimenteert Van Tricht met kazen, ofschoon altijd in samenspraak met de kaasmaker. Daarom kun je ook kazen krijgen die gewassen zijn met bier, calvados of gin bijvoorbeeld.

Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en Kaasaffineurs Van TrichtKaasaffineurs Van Tricht en de selectie van kazen

Waar wordt op gelet bij de selectie van de kazen?

Bij Van Tricht gaat men op zoek naar de beste kazen in hun categorie. Zij kijken hiervoor bij boeren die zelf kaas maken van de melk van eigen koeien. De voorkeur gaat hierbij uit naar zomermelk. Koeien hebben dan veel kruiden, bloemen en vers gras gegeten en dat proef je terug in de kazen. Daarbij gaat de voorkeur uit naar rauwe melk die het liefst direct na het melken wordt gebruikt voor de kaasbereiding. Je gebruikt op deze manier de natuurlijke warmte van de melk uit de koe. Ook dit is een factor die de kwaliteit beïnvloedt. (Het is trouwens niet zo dat alle kazen van rauwe melk worden gemaakt.)

Verder letten ze erop dat de productiemethode voor de kaas plaats vindt met respect voor de natuur, letten ze op het ambacht en de kennis van de kaasmaker, wordt er gekeken of de betreffende kazen iets toevoegen aan de markt. Of ze iets exclusiefs hebben.

Vervolgens vindt de rijping verder plaats in de rijpingscellen bij Van Tricht. Elke kaas heeft een andere verzorging en rijping nodig. En dat kan in deze cellen. Ook is er hierdoor de mogelijkheid om kazen aan de klant te leveren op een rijpheid die deze wenst.

Kaasweetjes

Wist je dat je kaas over het algemeen het beste kunt bewaren op een temperatuur tussen de 3 en 5 graden?

En wist je ook dat je harde en lopende kazen het beste kunnen bewaren in cellofaanfolie die strak over de kaas wordt getrokken?

En wist je verder dat niet lopende witschimmelkazen en geitenkazen het beste in een plastic doos bewaard kunnen worden? Dit zodat de korst kan ademen. Mocht de korst te vochtig worden dan haal je het deksel van de doos totdat de korst droog is.

Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en Kaasaffineurs Van Tricht

Loopt bij al dat lekkers van Pascalles kaaswagen je ook al het water in de mond? Wijk dan eens af van je gebruikelijke keuze en laat je verrassen door de kazen die Pascalle voor je uitzoekt. Misschien met een lekkere portje ernaast?

Geniet ervan!

Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en Kaasaffineurs Van Tricht

Gerelateerde berichten


Biertasting bij Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert

Biertasting bij Herberg Stevensweert

Het zal de vaste volgers van social media niet ontgaan zijn dat Pascalle en Marcus een tijdje geleden een bezoek hebben gebracht aan de Duvel Moortgat Brouwerij en de Liefmans Brouwerij. De foto’s laten zien dat het een leerzaam en gezellig uitje was. Het is dan ook logisch dat hier een vervolg op zou komen. […]

22.09.2021

Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en vegetarisch of veganistisch uit eten

Restaurant Stevensweert en vegetarisch of veganistisch uit eten . Voor chefkok Marcus Schmidt is dat geen probleem. Inspiratie Marcus is een kok die enorm geïnspireerd raakt door nieuwigheden op de markt. Dit kunnen recepten zijn, technieken of materialen. En dit zorgt ervoor dat hij telkens weer kan verrassen met heerlijke gerechtjes. Maar waar Marcus echt […]

14.09.2021
Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en zomertruffel

Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en de zomertruffel

Toen Pascalle en Marcus me vroegen om een ​​blog te wijden aan Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en de zomertruffel  liep het water me al in de mond. De herinneringen aan eerdere truffel-specials en aan de kooklessen met truffel doen me reikhalzend uitkijken naar Marcus’ nieuwste creaties. Truffel Nu hoor ik jullie denken. Zomertruffel? Maar een […]

18.08.2021