Reserveer
Direct >
Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en Kaasaffineurs Van Tricht

Degenen die Marcus en Pascalle vaker bezoeken zijn bekend met Pascalles kaaswagentje. Sinds jaar en dag kopen Marcus en Pascalle hun kazen via de familie Van Tricht uit Berchem, Antwerpen. Ze staan bekend als Kaasaffineurs Van Tricht. Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en Kaasaffineurs van Tricht  zijn een gouden combinatie.  Maar wat is dat eigenlijk, een kaasaffineur?

Kaasaffineur

Een kaasaffineur is iemand die kazen veredelt en op smaak brengt.

Ook experimenteert Van Tricht met kazen, ofschoon altijd in samenspraak met de kaasmaker. Daarom kun je ook kazen krijgen die gewassen zijn met bier, calvados of gin bijvoorbeeld.

Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en Kaasaffineurs Van TrichtKaasaffineurs Van Tricht en de selectie van kazen

Waar wordt op gelet bij de selectie van de kazen?

Bij Van Tricht gaat men op zoek naar de beste kazen in hun categorie. Zij kijken hiervoor bij boeren die zelf kaas maken van de melk van eigen koeien. De voorkeur gaat hierbij uit naar zomermelk. Koeien hebben dan veel kruiden, bloemen en vers gras gegeten en dat proef je terug in de kazen. Daarbij gaat de voorkeur uit naar rauwe melk die het liefst direct na het melken wordt gebruikt voor de kaasbereiding. Je gebruikt op deze manier de natuurlijke warmte van de melk uit de koe. Ook dit is een factor die de kwaliteit beïnvloedt. (Het is trouwens niet zo dat alle kazen van rauwe melk worden gemaakt.)

Verder letten ze erop dat de productiemethode voor de kaas plaats vindt met respect voor de natuur, letten ze op het ambacht en de kennis van de kaasmaker, wordt er gekeken of de betreffende kazen iets toevoegen aan de markt. Of ze iets exclusiefs hebben.

Vervolgens vindt de rijping verder plaats in de rijpingscellen bij Van Tricht. Elke kaas heeft een andere verzorging en rijping nodig. En dat kan in deze cellen. Ook is er hierdoor de mogelijkheid om kazen aan de klant te leveren op een rijpheid die deze wenst.

Kaasweetjes

Wist je dat je kaas over het algemeen het beste kunt bewaren op een temperatuur tussen de 3 en 5 graden?

En wist je ook dat je harde en lopende kazen het beste kunnen bewaren in cellofaanfolie die strak over de kaas wordt getrokken?

En wist je verder dat niet lopende witschimmelkazen en geitenkazen het beste in een plastic doos bewaard kunnen worden? Dit zodat de korst kan ademen. Mocht de korst te vochtig worden dan haal je het deksel van de doos totdat de korst droog is.

Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en Kaasaffineurs Van Tricht

Loopt bij al dat lekkers van Pascalles kaaswagen je ook al het water in de mond? Wijk dan eens af van je gebruikelijke keuze en laat je verrassen door de kazen die Pascalle voor je uitzoekt. Misschien met een lekkere portje ernaast?

Geniet ervan!

Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert en Kaasaffineurs Van Tricht

Gerelateerde berichten


Herberg Stevensweert

Herberg Stevensweert

Stap voor stap hebben Pascalle en Marcus dit jaar aanpassingen doorgevoerd die passen bij hun nieuwe stijl. Hierbij past ook een nieuwe naam. Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert is voortaan Herberg Stevensweert… Nieuwe stijl Zoals de gasten inmiddels hebben gemerkt is er stapsgewijs gedurende het jaar steeds iets aangepast bij Herberg Stevensweert. Het interieur is geschilderd. […]

21.09.2023
Kaarsenfeest bij De Herberg

Kaarsenfeest bij De Herberg

Ieder jaar vindt er in de kern van Stevensweert het kaarsenfeest plaats. En natuurlijk is er dan ook een kaarsenfeest bij De Herberg. Pittoresk Stevensweert Stevensweert is één van de vestingstadjes van ons land. Een geliefd plekje om te wonen en te recreëren. Eénmaal per jaar wordt de dorpskern hier omgetoverd tot een sprookjeswereld. In […]

01.12.2022
Gin-tonic bij de Herberg

Gin-tonic bij de Herberg!

Heerlijk! Vier de zomer! Geniet van de zon! En doe het met gin-tonic bij de Herberg! Gin-tonic Gin-tonic wordt vaak gezien als dé zomercocktail. En er is nogal wat mogelijk op dit gebied. Zoveel gins. Daar moet voor iedereen wel een passende cocktail bij zitten. Wat maakt dit drankje nu zo aantrekkelijk? Mooi Google maar […]

27.07.2022