Reserveer
Direct >

http://www.gaultmillau.nl/uitgelicht/

Uitgelicht
stevensweert1
Pascalle en Marcus Schmidt

Herberg Stadt Stevenswaert

Veldstraat oost 1, 6107 AS Stevensweert
Tel. 0475-552376, www.herberg-stevensweert.nl

‘Ik oogst de groentes ’s ochtends en ’s avonds liggen ze op het bord’

De Duitse Meesterkok Marcus Schmidt staat al 20 jaar met veel plezier in zijn eigen zaak. Stamppotten, erwtensoep, klassieke bereidingen, het zit allemaal in zijn genen. ‘Er is de laatste jaren erg veel veranderd in de keukens, maar ik blijf een ambachtelijk werkende kok, met Nederlandse gerechten en een moderne touch.’

Hij haalt de ingrediënten graag bij kleine boeren uit de omgeving, maar ook uit de eigen moestuin komen allerlei superverse spullen. ‘Sinds vijf jaar zijn groentes echt een trend bij ons. De gasten vinden het leuk als je vertelt over de herkomst en de wijze waarop je ze teelt. Eigenlijk is het een reactie op het verdwijnen van de smaak door de massaproductie. Ik oogst ’s ochtends en ’s avonds liggen ze op het bord. En kijk ook naar vis. Hier komt geen kweekvis binnen. Ik heb er alleen maar slechte ervaringen mee. We betalen liever meer aan onze visser uit Zierikzee. Vis moet vers zijn en uit het seizoen.’

Schmidt is ambachtsman. Hij is van de oude stempel. ‘Tegenwoordig zie je dat alles kant-en-klaar geleverd kan worden. Ik ben van het handwerk. Als leerbedrijf geven we dat graag door aan de stagiaires. Tegelijkertijd gebruik ook ik sommige technieken als verbetering van het eindproduct. Varkenswangen (Limburgse varkens) gaan in de roner. Met bepaalde poeders krijg je echt droge spinazie. Popcorn van spek of aardappels kan ook. Alles dient de oorspronkelijke smaak vast te houden. Uiteindelijk is de techniek bedoeld om het een en ander te verbeteren, niet ter vervanging van de klassieke bereidingen.’

Hij is steeds bezig met uitproberen. ‘Nog nooit zag ik op tegen de dag. We werken hier vijftien uur per dag. Hogerop willen we niet, het is goed zo. Onze klantenkring is vrij groot. Er wonen 1500 mensen in ons toeristische dorp. ‘s Zomers zijn we de hele dag open, vanaf oktober wordt het rustiger bij ons. Een gelijkmatiger verdeling door het jaar heen zou leuk zijn, maar dat kan hier niet. Restaurantweken leken ooit een oplossing voor de stillere momenten, maar daar zijn we onlangs mee gestopt. Ik snap het verhaal erachter, maar je werkt urenlang voor een geringe meerwaarde. Liever twee of drie goede tafels per keer dan een volle zaak met weinig bestedingen.’

Bij elk gerecht op de menukaart staat een wijnadvies. ‘Vrijwel iedereen kiest voor het arrangement, maar voor de vaste klanten is er de aparte wijnkaart. We proeven alles samen met de leveranciers. Natuurlijk voeren we ook Limburgse wijnen. Zeker bij hert of zeetong.’

Gerelateerde berichten


zeevruchten

PLATEAUVRUCHTEN DE MER in Augustus

PLATEAUVRUCHTEN DE MER Geniet van oesters, Coquilles, Langoustines, krab, Bulots en Bigorneaux, Noordzee garnalen, Mosselen en octopus……. Plateau Fruit de mer zijn in de Bretagne erg geliefd en worden daar gedurende het hele jaar aangeboden. Op vakantie in de Bretagne kun je al deze zeevruchten op de markt in de haven terugvinden. Van vrijdag 13 […]

29.07.2021
Lunchen bij Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert

LunchTime met Mosselen

Beste gasten, De mosselen uit Zeeland zijn weer bij Marcus in de keuken gearriveerd. Deze mosselen zijn beroemd voor hun smaak en structuur. Mosselen kun je op verschillende manieren bereiden; koken, bakken, wokken, gefrituurd…. Ze kunnen ook met verschillende ingrediënten gecombineerd worden. Op zaterdag 31 juli en zondag 1 augustus hebben wij gedurende onze lunch […]

08.07.2021

Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert: Volop plannen voor een culinaire zomer!

Op het mooie terras van Restaurant Herberg Stadt Stevenswaert je je op een zomerse dag in een plaatsje in Frankrijk. Een plein omzoomd door bomen en vol mooi gedekte tafeltjes. Een plaatsje om neer te strijken en lekker lang te genieten van de zon, de rust, het eten, de passerende wandelaars en fietsers. En wat […]

07.07.2021