Reserveer
Direct >

http://www.gaultmillau.nl/uitgelicht/

Uitgelicht
stevensweert1
Pascalle en Marcus Schmidt

Herberg Stadt Stevenswaert

Veldstraat oost 1, 6107 AS Stevensweert
Tel. 0475-552376, www.herberg-stevensweert.nl

‘Ik oogst de groentes ’s ochtends en ’s avonds liggen ze op het bord’

De Duitse Meesterkok Marcus Schmidt staat al 20 jaar met veel plezier in zijn eigen zaak. Stamppotten, erwtensoep, klassieke bereidingen, het zit allemaal in zijn genen. ‘Er is de laatste jaren erg veel veranderd in de keukens, maar ik blijf een ambachtelijk werkende kok, met Nederlandse gerechten en een moderne touch.’

Hij haalt de ingrediënten graag bij kleine boeren uit de omgeving, maar ook uit de eigen moestuin komen allerlei superverse spullen. ‘Sinds vijf jaar zijn groentes echt een trend bij ons. De gasten vinden het leuk als je vertelt over de herkomst en de wijze waarop je ze teelt. Eigenlijk is het een reactie op het verdwijnen van de smaak door de massaproductie. Ik oogst ’s ochtends en ’s avonds liggen ze op het bord. En kijk ook naar vis. Hier komt geen kweekvis binnen. Ik heb er alleen maar slechte ervaringen mee. We betalen liever meer aan onze visser uit Zierikzee. Vis moet vers zijn en uit het seizoen.’

Schmidt is ambachtsman. Hij is van de oude stempel. ‘Tegenwoordig zie je dat alles kant-en-klaar geleverd kan worden. Ik ben van het handwerk. Als leerbedrijf geven we dat graag door aan de stagiaires. Tegelijkertijd gebruik ook ik sommige technieken als verbetering van het eindproduct. Varkenswangen (Limburgse varkens) gaan in de roner. Met bepaalde poeders krijg je echt droge spinazie. Popcorn van spek of aardappels kan ook. Alles dient de oorspronkelijke smaak vast te houden. Uiteindelijk is de techniek bedoeld om het een en ander te verbeteren, niet ter vervanging van de klassieke bereidingen.’

Hij is steeds bezig met uitproberen. ‘Nog nooit zag ik op tegen de dag. We werken hier vijftien uur per dag. Hogerop willen we niet, het is goed zo. Onze klantenkring is vrij groot. Er wonen 1500 mensen in ons toeristische dorp. ‘s Zomers zijn we de hele dag open, vanaf oktober wordt het rustiger bij ons. Een gelijkmatiger verdeling door het jaar heen zou leuk zijn, maar dat kan hier niet. Restaurantweken leken ooit een oplossing voor de stillere momenten, maar daar zijn we onlangs mee gestopt. Ik snap het verhaal erachter, maar je werkt urenlang voor een geringe meerwaarde. Liever twee of drie goede tafels per keer dan een volle zaak met weinig bestedingen.’

Bij elk gerecht op de menukaart staat een wijnadvies. ‘Vrijwel iedereen kiest voor het arrangement, maar voor de vaste klanten is er de aparte wijnkaart. We proeven alles samen met de leveranciers. Natuurlijk voeren we ook Limburgse wijnen. Zeker bij hert of zeetong.’

Gerelateerde berichten


Kerzenfest in Stevensweert

Kerzenfest in Stevensweert In dem kleinen Städtchen Stevensweert an den Maas-Seen findet auch dieses Jahr wieder nach 2 Jahren Corona Pause  das Kerzenfest, das sogenannte „Kaarsenfeest“, statt. Am 16. Dezember ab 18:00 Uhr geht es los.An diesem Abend brennen wieder hunderte Kerzen hinter den Fenstern der prachtvollen Gebäude am Jan van Steffeswertplein. Diese Tradition wurde […]

24.11.2022

Kaarsenfeest in Stevensweert

Kaarsenfeest in Stevensweert In het stadje Stevensweert aan de Maas vindt dit jaar, na 2 jaar coronapauze het Kaarsenfeest weer plaats. Het begint op vrijdag 16 december om 18.00 uur. Op deze avond branden honderden kaarsen achter de ramen van de prachtige panden aan het Jan van Steffeswertplein. In combinatie met muziek en zang in de […]

24.11.2022

Sinterklaas in Stevensweert

Sinterklaas komt Sinterklaas kapoentje, gooi wat in ons schoentje…… Het ideale motto voor het aankondigen van het sinterklaasmenu. Begin december, de start van een drukke tijd voor iedereen, maar misschien heb je wel een plekje om zelfs te genieten van ons sinterklaasmenu. Leun achterover en sluit deze avond af en laat u verwennen met geselecteerde […]

24.11.2022