Reserveer
Direct >

http://www.gaultmillau.nl/uitgelicht/

Uitgelicht
stevensweert1
Pascalle en Marcus Schmidt

Herberg Stadt Stevenswaert

Veldstraat oost 1, 6107 AS Stevensweert
Tel. 0475-552376, www.herberg-stevensweert.nl

‘Ik oogst de groentes ’s ochtends en ’s avonds liggen ze op het bord’

De Duitse Meesterkok Marcus Schmidt staat al 20 jaar met veel plezier in zijn eigen zaak. Stamppotten, erwtensoep, klassieke bereidingen, het zit allemaal in zijn genen. ‘Er is de laatste jaren erg veel veranderd in de keukens, maar ik blijf een ambachtelijk werkende kok, met Nederlandse gerechten en een moderne touch.’

Hij haalt de ingrediënten graag bij kleine boeren uit de omgeving, maar ook uit de eigen moestuin komen allerlei superverse spullen. ‘Sinds vijf jaar zijn groentes echt een trend bij ons. De gasten vinden het leuk als je vertelt over de herkomst en de wijze waarop je ze teelt. Eigenlijk is het een reactie op het verdwijnen van de smaak door de massaproductie. Ik oogst ’s ochtends en ’s avonds liggen ze op het bord. En kijk ook naar vis. Hier komt geen kweekvis binnen. Ik heb er alleen maar slechte ervaringen mee. We betalen liever meer aan onze visser uit Zierikzee. Vis moet vers zijn en uit het seizoen.’

Schmidt is ambachtsman. Hij is van de oude stempel. ‘Tegenwoordig zie je dat alles kant-en-klaar geleverd kan worden. Ik ben van het handwerk. Als leerbedrijf geven we dat graag door aan de stagiaires. Tegelijkertijd gebruik ook ik sommige technieken als verbetering van het eindproduct. Varkenswangen (Limburgse varkens) gaan in de roner. Met bepaalde poeders krijg je echt droge spinazie. Popcorn van spek of aardappels kan ook. Alles dient de oorspronkelijke smaak vast te houden. Uiteindelijk is de techniek bedoeld om het een en ander te verbeteren, niet ter vervanging van de klassieke bereidingen.’

Hij is steeds bezig met uitproberen. ‘Nog nooit zag ik op tegen de dag. We werken hier vijftien uur per dag. Hogerop willen we niet, het is goed zo. Onze klantenkring is vrij groot. Er wonen 1500 mensen in ons toeristische dorp. ‘s Zomers zijn we de hele dag open, vanaf oktober wordt het rustiger bij ons. Een gelijkmatiger verdeling door het jaar heen zou leuk zijn, maar dat kan hier niet. Restaurantweken leken ooit een oplossing voor de stillere momenten, maar daar zijn we onlangs mee gestopt. Ik snap het verhaal erachter, maar je werkt urenlang voor een geringe meerwaarde. Liever twee of drie goede tafels per keer dan een volle zaak met weinig bestedingen.’

Bij elk gerecht op de menukaart staat een wijnadvies. ‘Vrijwel iedereen kiest voor het arrangement, maar voor de vaste klanten is er de aparte wijnkaart. We proeven alles samen met de leveranciers. Natuurlijk voeren we ook Limburgse wijnen. Zeker bij hert of zeetong.’

Gerelateerde berichten


Menukaart voor thuis

𝐀𝐬𝐩𝐞𝐫𝐠𝐞𝐰𝐞𝐤𝐞𝐧 Dit keer geen normaal Break-Out Box menu, nee, de komende weken staan volledig in het teken van de Asperges! Chef-kok Marcus Schmidt heeft een crimineel lekker menu bedacht rondom dit heerlijke streekproduct. Onze Asperges komt iedere dag vers van Goertz Asperges uit Montfort Liever een vier gangen dan drie? Dat kan! Je kunt gemakkelijk […]

11.05.2021

25 Jaar Menu | Hemelsvaartweekend

10 mei 1996 – 2021 HERBERG STADT STEVENSWAERT wordt vandaag 25 jaar!!!! Time flies, vandaag is Herberg Stadt Stevenswaert jarig. Dat willen we deze week met u vieren🍾. Op 10 mei 1996 opende Pascalle en Marcus Schmidt de deuren van hun kleine restaurant. Wat eerst een bruin cafe was, is nu uitgegroeid naar een restaurant […]

10.05.2021

Muttertag

Liebe Gäste, wir sind so gücklich mit der Öffnung unserer Aussen Gastronomie.Einige von Ihnen waren schon bei uns und die Freude war beiderseits gross. Nun steht Muttertag vor der Tür und ja der Wettergott spielt mit. Samstag sowie am Sonntag werden rund 23 Grad Sonnschein vorhergesagt. Wir haben für alle Mütter und natürlich Väter und […]

03.05.2021