
Kreeft op de menukaart, dat doet watertanden, nietwaar? Maar ook in levende lijve, in zijn natuurlijke omgeving, is de kreeft een bijzonder dier.
Wat is een kreeft?
Een kreeft valt onder de schaaldieren of kreeftachtigen. Net als de krab. Het lichaam van deze dieren is verdeeld in kleine eenheden, allemaal voorzien van een pantser. Nu is het zo dat dit pantser niet meegroeit met het ouder worden van de kreeft. Eens in de zoveel tijd kruipt de kreeft daarom uit zijn pantser. Dit wordt zacht en zo kan de kreeft vervellen. Omdat hij op dat moment heel kwetsbaar is voor andere roofdieren, trekt hij zich terug in een holletje. Wanneer het nieuwe pantser gevormd is komt hij weer naar buiten. In de tussentijd eet hij zijn oude pantser op. Het bijzondere is dat de kreeft in deze periode ook hersteld van verwondingen of ontbrekende onderdelen. Scharen, poten of voelsprieten groeien gewoon weer aan!
Soorten kreeft
Je hebt zeekreeften en rivierkreeften. En deze worden weer onderverdeeld in Europese en Amerikaanse kreeften. De Amerikaanse zeekreeft is de populairste kreeft op de menukaart. Omdat de meeste zeekreeften langs de Canadese kust worden gevangen is de Amerikaanse zeekreeft eigenlijk de Canadese zeekreeft. Deze is zwartbruin van kleur met een oranje onderkant. De Europese kreeft is meer blauw van kleur en heet daarom ook wel de blauwe kreeft. Deze is kleiner dan de Canadese kreeft, zeldzamer en duurder. Dit zijn meteen dan ook de redenen dat deze minder vaak op de menukaart staat.
Zeekreeft of rivierkreeft?
Rivierkreeften zijn veel kleiner dan zeekreeften. Een rivierkreeft kan tussen de 2 en 6 cm lang worden. Terwijl een gemiddelde zeekreeft tussen de 30 en 60 cm groot wordt. Anatomie, smaak en textuur zijn nagenoeg hetzelfde. Rivierkreeftjes vind je volop in de Nederlandse wateren. Ze worden echter vaak verward met garnalen.
De scharen van een kreeft
De kreeft heeft een kraakschaar en een knipschaar. De kraakschaar is groter en zit meestal rechts. Deze is voorzien van bobbeltjes voor grip om zo zijn prooi kapot te kunnen duwen. Denk aan schelpen en andere schaaldieren. De knipschaar zit meestal links en is heel erg scherp. Zo kan hij zijn prooi verknippen en verscheuren. De scharen dienen ook als verdedigingsmechanisme. Maar wanneer een kreeft zijn kraakschaar verliest dan neemt de knipschaar de functie van kraakschaar over. Op de plek van de verloren kraakschaar wordt dan een nieuwe knipschaar gevormd!
Kreeft: een bijzonder dier
Dat kun je wel stellen! Een aantal leuke feitjes die jullie aan kunnen halen terwijl jullie genieten van de kreeft. De hoofdpersoon tijdens de kreeften-special van Pascalle en Marcus. Te reserveren van 5 tot en met 9 juli. Wacht hiermee niet te lang want vol is vol. Tot dan!