
Marcus heeft 2023 uitgeroepen tot het jaar van de klassiekers bij De Herberg. En daar hoort chateaubriand zeker bij!
Klassiekers bij De Herberg
Waar denkt Marcus dan aan, zullen jullie je afvragen. Om te beginnen natuurlijk de aangekondigde chateaubriand. En verder kalfszwezerik, zeetong, tartaar. Allemaal later dit jaar. Ook de luxere klassiekers komen langs. De truffel hebben jullie al mogen proeven. Wie weet volgt er nòg een truffel sessie. Maar verder ook kaviaar, oesters en, niet te vergeten, ganzenlever. Maar Marcus begint met chateaubriand.
Chateaubriand
Een heerlijk stuk rundervlees van het dikke uiteinde van de runderhaas. Het is een groot stuk vlees dat zich perfect loont om met meerdere mensen van te eten. Heel mager. Het heeft daardoor een subtielere smaak dan andere stukken vlees van het rund. Meestal wordt het gegeten met een lekkere saus en frietjes. Marcus kiest deze keer voor een bearnaisesaus en lekkere dikke huisgemaakte friet. Mmmm!
Overigens komt het gerecht aan zijn naam door François René de Chateaubriand, een Frans schrijver en politicus. De chef-kok van de Vicomte de Chateaubriand zou voor het eerst zo’n biefstuk hebben bereid.
Bereiding
Om de chateaubriand het beste tot zijn recht te laten komen, wordt het vlees heel eenvoudig bereid. Zo blijft de smaak puur. Op kamertemperatuur wordt het vlees rondom kort aangebakken om vervolgens een minuut of 10 in de oven te garen. Daarna wordt het uit de oven gehaald en laat men het vlees nog even afgedekt rusten. Marcus gebruikt zijn Green Egg om het vlees aan te bakken. Zo krijgt het nog net die extra lekkere smaak van de bbq.
Marcus’ menu
Natuurlijk heeft Marcus rondom de chateaubriand een heerlijk menu bedacht om jullie uitgebreid te laten tafelen. Uiteraard heeft Pascalle daar wat lekkers te drinken bij, met of zonder alcohol. Het menu wordt alleen geserveerd op zondag 26 maart voor lunch en diner. Wacht daarom niet te lang met reserveren want vol is helaas vol.