Reserveer
Direct >
 In the picture: Marcus Schmidt

Op Marcus zijn verzoek heb ik blogs geschreven over Lars, Oscar en Pascalle. Maar dan kan een blog over Marcus zelf natuurlijk niet ontbreken. Vandaar, last but not least, in the picture: Marcus Schmidt. De chef zelf.

Marcus zijn jonge jaren

Marcus, geboren in 1969, groeide op in Siegburg, het Duitse Rheinland. Tot zijn 18e had hij eigenlijk nog geen idee wat hij wilde worden. Leren vond hij niet zo interessant, voetbal des te meer. Ook stond hij liever thuis achter het fornuis om zo zijn familie wat lekkers voor te schotelen dan om de boeken in te duiken. Uiteindelijk gaf zijn moeder Marcus het duwtje in de rug om de koksopleiding te gaan volgen. Dit bleek perfect voor hem omdat deze opleiding voornamelijk van praktische aard was.

Al zoekende…

De eerste tijd heeft Marcus echt moeten doorzetten. Zijn vrienden gingen naar voetbalwedstrijden van Borussia (let wel: Borussia Mönchengladbach, niet Dortmund!), naar concerten en hij kon niet mee. Hij leerde het nadeel van het werken in de horeca. Wanneer anderen vrij hebben moest hij werken.

Na zijn afstuderen heeft hij diverse werksituaties uitgeprobeerd. Een bejaardentehuis waar hij in aanraking kwam met allergieën en diëten. Een gasthaus waar grote groepen verzorgd werden. Beide keukens waren niet zijn ding. Ze waren te groot voor hem. Marcus ging op zoek naar een kleine keuken waar hij grootse dingen zou kunnen doen.

Stolberg: een mijlpaal

Marcus leerde in Dortmund Kurt Jäger kennen, een sterrenkok. Hij vertrok vervolgens naar Stolberg om te gaan werken in restaurant Burgbrunnen. Dit bleek perfect voor hem. Dit was zijn keuken: tegelijkertijd klein en groots. Klein van formaat maar met een team van 3 personen behaalden ze uiteindelijk binnen één jaar een Michelinster. En misschien nog wel belangrijker: hier leerde hij Pascalle kennen.

In the picture: Marcus SchmidtSamen verder

Om nog meer ervaring op te doen besloten Pascalle en Marcus te gaan werken in Neurenberg, bij restaurant Entenstube. Marcus als sous-chef en Pascalle als restaurantleiterin. Na twee jaar is Marcus hier op zijn knieën gegaan en na het daaropvolgende ja-woord vertrok het tweetal naar Stevensweert. 

Herberg Stevensweert

Het was geen gemakkelijke weg voor Marcus. Hij moest een vreemde taal leren én een andere cultuur. En dat voor iemand die zichzelf niet zo’n goede student vindt. Via de commentaren van de voetbalwedstrijden op tv en de kooklessen die ze aanboden, leerde Marcus de Nederlandse taal. Daarbij moest hij een Franse cuisine op de kaart proberen te zetten in een tijd dat dit nog niet zo vanzelfsprekend was. En er werd meer ondernomen. Buiten de genoemde kooklessen kwam er een terras bij, werd er van ontbijt tot diner geserveerd. Het waren lange dagen. Na tien jaar moesten ze gaan kiezen: gaan we door of niet? 

Trots

Ze bleven. In 2009 ontvingen Pascalle en Marcus hun eerste Bib Gourmand van Michelin en deze voeren ze tot de dag van vandaag. Inmiddels vieren ze dit jaar hun 25-jarig bestaan en ondanks de coronaperikelen zijn ze heel trots op hun Herberg Stevensweert, hun gezin, hun team, hun gasten maar vooral op elkaar.

Marcus geeft aan nog te barsten van de ideeën en inspiraties en hoopt deze nog lang uit te kunnen dragen. Samen met zijn vrouw, zijn gezin en hun geweldig team.

In the picture: Marcus Schmidt

Gerelateerde berichten


Bezig baasje bij De Herberg

Bezig baasje

Bezig baasje, die Marcus. En ik schrijf dit met een grote grijns. Overleg Eens in de maand zitten we samen om te kijken wat er allemaal geblogd zou kunnen worden. Wat Pascalle en Marcus uitgebreider met jullie willen delen. En behalve blogs moeten er ook pop-ups gemaakt worden. De pop-ups zorgen ervoor dat elk evenement […]

24.11.2022
Kaarsenfeest bij De Herberg

De gezelligste tijd van het jaar

De gezelligste tijd van het jaar komt er weer aan. Maar voor De Herberg betekent dit ook de drukste tijd van het jaar… Drukke agenda’s Vanaf november volgen de activiteiten zich in een snel tempo op. Nu zullen jullie zeggen “Dat is toch pas in december?”, maar niets is minder waar. De voorbereidingen voor de […]

09.11.2022
Uitdaging of probleem?

Uitdaging of probleem?

De perikelen rondom het coronavirus zijn nog niet volledig uit beeld of de volgende crises staat alweer voor de deur. Elke ondernemer moet hier naar eigen inzicht mee omgaan. Wat betekent dit: een uitdaging of probleem? Pandemie Tijdens de pandemie heeft iedere ondernemer een eigen invulling moeten geven aan het voeren van zijn zaak teneinde […]

27.10.2022