Reserveer
Direct >

het cantharellen-seizoen
Cantharellen-seizoen: Al in de zomer kunnen genieters zich op deze paddenstoel verheugen. Afhankelijk van het weer springen de cantharellen vanaf midden juni uit de grond. Het seizoen duurt meestal tot laat in de herfst dus heb je lang de gelegenheid om van deze edel-paddenstoel te genieten.
Wat moet je over de cantharel weten.
Geschiedenis
Regenachtige zomers hebben vaak op culinair gebied hun voordelen. Dan zijn er namelijk veel soorten paddenstoelen. Deze houden van warm en vochtig weer. Met het gevolg dat zo’n delicatesse tegen gunstige prijzen te koop worden aangeboden. Net zoals vroegere tijden toen de edel-paddenstoel cantharel niets waard was en de bevolking deze in de bossen ging plukken. Hij schoot daar veelal met bosjes uit de grond en de verzamelaars boden deze op de markt tegen dumping prijzen aan.

Oorsprong
Helaas is deze paddenstoel de laatste jaren zeldzamer geworden, wat natuurlijk de prijs naar boven duwt. Hij groeit hoofdzakelijk in Oost-Europa, waar men deze paddenstoel van eind juni tot en met oktober oogst.

Tip om de cantharel te bereiden: Puur gebakken op een stuk vis of vlees, als soep of roomsauce, goed te combineren met wat gebakken spek en een sjalotje
Recept
Ingrediënten
• 400 gram cantharellen, schoongemaakt
• Scheutje olijfolie en boter
• 3 teentjes franse knoflook gehakt in blokjes
• 1 sjalot in fijne blokjes
• Sap van een halve citroen
• 3 eetlepel fijngehakte platte peterselie
• Peper en zeezout uit de molen
• Eventueel een scheutje lekkere extra vergin olijfolie

Verwarm een Sauteuse. Schenk er een scheut olijfolie in. Doe de cantharellen in de pan en voeg wat zout en boter toe. Roerbak alles totdat de cantharellen zacht en goudbruin zijn. Wanneer de cantharellen bijna klaar zijn doe je de fijngehakte knoflook en sjalot erbij. Roerbak alles nog even totdat ook de knoflook een beetje verkleurd is.
Breng op smaak met peper en zout, een paar druppels citroen en verdeel over de borden.
Maak af met de verse peterselie en bieslook. Op zijn laatst kan ook iets crème fraîche toegevoegd worden.

Gerelateerde berichten


Kerzenfest in Stevensweert

Kerzenfest in Stevensweert In dem kleinen Städtchen Stevensweert an den Maas-Seen findet auch dieses Jahr wieder nach 2 Jahren Corona Pause  das Kerzenfest, das sogenannte „Kaarsenfeest“, statt. Am 16. Dezember ab 18:00 Uhr geht es los.An diesem Abend brennen wieder hunderte Kerzen hinter den Fenstern der prachtvollen Gebäude am Jan van Steffeswertplein. Diese Tradition wurde […]

24.11.2022

Kaarsenfeest in Stevensweert

Kaarsenfeest in Stevensweert In het stadje Stevensweert aan de Maas vindt dit jaar, na 2 jaar coronapauze het Kaarsenfeest weer plaats. Het begint op vrijdag 16 december om 18.00 uur. Op deze avond branden honderden kaarsen achter de ramen van de prachtige panden aan het Jan van Steffeswertplein. In combinatie met muziek en zang in de […]

24.11.2022

Sinterklaas in Stevensweert

Sinterklaas komt Sinterklaas kapoentje, gooi wat in ons schoentje…… Het ideale motto voor het aankondigen van het sinterklaasmenu. Begin december, de start van een drukke tijd voor iedereen, maar misschien heb je wel een plekje om zelfs te genieten van ons sinterklaasmenu. Leun achterover en sluit deze avond af en laat u verwennen met geselecteerde […]

24.11.2022