Reserveer
Direct >

Coquilles kunnen op verschillende manieren bereid worden: zachtjes in boter bakken, grillen, in de schelp gratineren of rauw

Lichtzoet en nootachtig van smaak: coquilles Saint Jacques hebben qua bereiding niet veel nodig. Licht gegrild op de plaat, kort gebakken in olijfolie, maar ook rauw als carpaccio gesneden en gemarineerd in citroen smaken ze fantastisch. Het lekkerste onderdeel van de coquille is het witte stukje vlees

De échte coquilles Saint Jacques komen volgens kenners uit Bretagne. Ze zijn te herkennen aan de 13 of 14 ronde ribbels op de schelp. De Franse, Noorse en Schotse coquilles zijn allemaal afkomstig van diezelfde familie (Pecten Maximus). Ze onderscheiden zich van andere soorten doordat ze een bolle en een platte schelphelft hebben.

Openen van de Jakobsschelp
Het openen van een Jakobsschelp vereist minder kracht dan het openen van een oester, omdat er zich tussen de beide schelphelften een vrij grote kier bevindt waar de punt van een mes in gestoken kan worden.

  • Neem de Jakobsschelp vast met een doek in de hand en de bolle kant naar beneden.
  • Steek met de andere hand een stevig kort mes tussen de kier van beide schelphelften.
  • Houd het mes horizontaal en vlak tegen de bovenkant van de platte schelphelft aan en snijd met een omtrekkende beweging de spier los van de platte bovenste schelp.
  • Plaats de zijkant van een lepel tussen de ‘mossel’ en het harde kleine spierstukje aan de rechterzijde waaraan de ‘mossel’ nog vast zit. Lepel met een scheppende beweging de ‘mossel’ voorzichtig los uit het vlies en de overige inhoud
  • Spoel de Jakobsschelpen kort schoon onder koud stromend water en dep ze droog met keukenpapier.
  • Snijd het oranje kleurige kuit los.
  • Snijd 4 coquilles in flinterdunne plakjes, houd 4 coquilles heel om te grillen.
  • Een recept kunt u vinden op mijn FB Site kookclub Himmel en Eerd in Stevensweert

Gerelateerde berichten


Bezige bijtjes en Herberg Stevensweert

 Bezige bijtjes

Nee, leuk is het zeker allemaal niet. Maar veel tijd om na te denken is er niet. Er moet te snel te veel worden geregeld na de berichtgevingen rondom corona een week voor Kerst. Lees over de bezige bijtjes  bij Herberg Stevensweert. Rust De Kerstdagen zijn nu achter de rug. Na de laatste klap die […]

30.12.2021
 In the picture: Marcus Schmidt

 In the picture: Marcus Schmidt

Op Marcus zijn verzoek heb ik blogs geschreven over Lars, Oscar en Pascalle. Maar dan kan een blog over Marcus zelf natuurlijk niet ontbreken. Vandaar, last but not least, in the picture: Marcus Schmidt. De chef zelf. Marcus zijn jonge jaren Marcus, geboren in 1969, groeide op in Siegburg, het Duitse Rheinland. Tot zijn 18e […]

14.12.2021
Veerkracht bij Herberg Stevensweert

Veerkracht

Wat een ongelooflijke veerkracht wordt er vertoond door de mensen om mij heen. Ieder op hun eigen manier. Neem Pascalle en Marcus. Pascalle en Marcus De voorbereidingen voor de komende feestdagen zijn in volle gang en telkens moeten de ideeën en plannen worden bijgesteld. Wordt vrijdags gemeld dat de deuren om 20.00 uur dicht moeten, […]

03.12.2021