Reserveer
Direct >

Coquilles kunnen op verschillende manieren bereid worden: zachtjes in boter bakken, grillen, in de schelp gratineren of rauw

Lichtzoet en nootachtig van smaak: coquilles Saint Jacques hebben qua bereiding niet veel nodig. Licht gegrild op de plaat, kort gebakken in olijfolie, maar ook rauw als carpaccio gesneden en gemarineerd in citroen smaken ze fantastisch. Het lekkerste onderdeel van de coquille is het witte stukje vlees

De échte coquilles Saint Jacques komen volgens kenners uit Bretagne. Ze zijn te herkennen aan de 13 of 14 ronde ribbels op de schelp. De Franse, Noorse en Schotse coquilles zijn allemaal afkomstig van diezelfde familie (Pecten Maximus). Ze onderscheiden zich van andere soorten doordat ze een bolle en een platte schelphelft hebben.

Openen van de Jakobsschelp
Het openen van een Jakobsschelp vereist minder kracht dan het openen van een oester, omdat er zich tussen de beide schelphelften een vrij grote kier bevindt waar de punt van een mes in gestoken kan worden.

  • Neem de Jakobsschelp vast met een doek in de hand en de bolle kant naar beneden.
  • Steek met de andere hand een stevig kort mes tussen de kier van beide schelphelften.
  • Houd het mes horizontaal en vlak tegen de bovenkant van de platte schelphelft aan en snijd met een omtrekkende beweging de spier los van de platte bovenste schelp.
  • Plaats de zijkant van een lepel tussen de ‘mossel’ en het harde kleine spierstukje aan de rechterzijde waaraan de ‘mossel’ nog vast zit. Lepel met een scheppende beweging de ‘mossel’ voorzichtig los uit het vlies en de overige inhoud
  • Spoel de Jakobsschelpen kort schoon onder koud stromend water en dep ze droog met keukenpapier.
  • Snijd het oranje kleurige kuit los.
  • Snijd 4 coquilles in flinterdunne plakjes, houd 4 coquilles heel om te grillen.
  • Een recept kunt u vinden op mijn FB Site kookclub Himmel en Eerd in Stevensweert

Gerelateerde berichten


Het Menu voor Thuis

Lieve mensen, Niet aleen de natuur gaat op en neer, maar ook mijn inspiratie. De ene week sta je op de schaatsen en loop je in de sneeuw en de andere week wandel je in een t-shirt en hebben we een kraampje met Koffie buiten staan. Het corona tijdperk vergt veel van ons. Deze week […]

23.02.2021

Het Menu voor Thuis

Lieve mensen,  Niet aleen de natuur gaat op en neer, maar ook mijn inspiratie. De ene week sta je op de schaatsen en loop je in de sneeuw en de andere week wandel je in een t-shirt en hebben we een kraampje met Koffie buiten staan. Het corona tijdperk vergt veel van ons. Deze week […]

23.02.2021

weekmenu tot zondag 28.februari

Lieve gasten, “back to normal??”. Wat is dat! Zelfs de natuur is van slag. De ene week staan we op de schaatsen en lopen we in de sneeuw en de andere week wandelen we in een t-shirt. Het is alweer eind februari . De tijd vliegt en het einde is nog niet in zicht. We […]

16.02.2021