Reserveer
Direct >

 

 

In de Alpen zijn deze boleten in gedroogde vorm veelgevraagd en duur. In de Italiaanse keuken heten ze porcini, ook in Nederlandstalige recepten wordt die naam veel gebruikt.

Kenmerken[bewerken]

De hoed van gewoon eekhoorntjesbrood heeft een licht- tot donkerbruine, vaak ook enigszins geel en rood getinte kleur. Hij kan tot 30 cm groot worden en is in vochtige toestand wat plakkerig. Aan de onderzijde is een sponzig aandoend stelsel van fijne buisjeszichtbaar dat eerst wit en later geel is. De witachtige tot bruin aangelopen steel wordt niet langer dan 25 cm en vertoont een licht netwerk aan het bovenste gedeelte.

Voorkomen[bewerken]

De soort komt met een aantal nauwe verwanten overal in Europa en Noord-Amerika langs lanen en in loof- en dennenbossen voor. In de Lage Landen is de groeitijd van juli tot en met november. Er bestaat een symbiotische relatie door middel van mycorrhiza met de inlandse eik en Amerikaanse eik. Ook in aanplant van dennen in andere werelddelen, bijvoorbeeld in Hogsback in Zuid-Afrika, wordt hij gevonden.

Wikipedia

Recept

POULET NOIR MET LARDO EN AARDAPPEL-CÈPESSAUS

ENODIGDHEDEN:

  • poulet noir (panklaar)
  • 1 sjalotje (gesnipperd)
  • knoflook
  • 1 laurierblaadje
  • 150 g geschilde aardappelblokjes
  • 400 g gevogeltebouillon
  • 100 g cèpesjus
  • roomboter
  • Italiaanse lardo (31100871)

APPARATUUR:

  • Staafmixer

BEREIDING:

  1. Snijd de filets van het karkas. Maak een pekelbad van 1 liter water en 80 gram zout. Pekel de filets hier gedurende 1 uur in. Leg ze daarna in schoon water, dep droog en vacumeer. Gaar 35 tot 45 minuten op 63°C.
  2. Zet het sjalotje met iets knoflook aan in olie. Voeg 1 blaadje laurier toe. Bak de aardappelblokjes even mee. Voeg de bouillon en cèpesjus toe en laat goed gaar worden. Pureer, zeef en maak er met klontje roomboter een schuimige saus van (staafmixer).
  3. Snijd de zacht gegaarde kipfilet in plakjes en leg op een bord. Bak wat cantharellen in olie krokant en verdeel over de kip. Bedek met een paar plakjes Italiaanse lardo. Laat het spek met een gasbrander zachtjes over de kip smelten.
  4. Bedek met de saus en eventueel een paar druppeltjes truffelolie.

 

Gerelateerde berichten


Kerzenfest in Stevensweert

Kerzenfest in Stevensweert In dem kleinen Städtchen Stevensweert an den Maas-Seen findet auch dieses Jahr wieder nach 2 Jahren Corona Pause  das Kerzenfest, das sogenannte „Kaarsenfeest“, statt. Am 16. Dezember ab 18:00 Uhr geht es los.An diesem Abend brennen wieder hunderte Kerzen hinter den Fenstern der prachtvollen Gebäude am Jan van Steffeswertplein. Diese Tradition wurde […]

24.11.2022

Kaarsenfeest in Stevensweert

Kaarsenfeest in Stevensweert In het stadje Stevensweert aan de Maas vindt dit jaar, na 2 jaar coronapauze het Kaarsenfeest weer plaats. Het begint op vrijdag 16 december om 18.00 uur. Op deze avond branden honderden kaarsen achter de ramen van de prachtige panden aan het Jan van Steffeswertplein. In combinatie met muziek en zang in de […]

24.11.2022

Sinterklaas in Stevensweert

Sinterklaas komt Sinterklaas kapoentje, gooi wat in ons schoentje…… Het ideale motto voor het aankondigen van het sinterklaasmenu. Begin december, de start van een drukke tijd voor iedereen, maar misschien heb je wel een plekje om zelfs te genieten van ons sinterklaasmenu. Leun achterover en sluit deze avond af en laat u verwennen met geselecteerde […]

24.11.2022