Reserveer
Direct >

 

 

In de Alpen zijn deze boleten in gedroogde vorm veelgevraagd en duur. In de Italiaanse keuken heten ze porcini, ook in Nederlandstalige recepten wordt die naam veel gebruikt.

Kenmerken[bewerken]

De hoed van gewoon eekhoorntjesbrood heeft een licht- tot donkerbruine, vaak ook enigszins geel en rood getinte kleur. Hij kan tot 30 cm groot worden en is in vochtige toestand wat plakkerig. Aan de onderzijde is een sponzig aandoend stelsel van fijne buisjeszichtbaar dat eerst wit en later geel is. De witachtige tot bruin aangelopen steel wordt niet langer dan 25 cm en vertoont een licht netwerk aan het bovenste gedeelte.

Voorkomen[bewerken]

De soort komt met een aantal nauwe verwanten overal in Europa en Noord-Amerika langs lanen en in loof- en dennenbossen voor. In de Lage Landen is de groeitijd van juli tot en met november. Er bestaat een symbiotische relatie door middel van mycorrhiza met de inlandse eik en Amerikaanse eik. Ook in aanplant van dennen in andere werelddelen, bijvoorbeeld in Hogsback in Zuid-Afrika, wordt hij gevonden.

Wikipedia

Recept

POULET NOIR MET LARDO EN AARDAPPEL-CÈPESSAUS

ENODIGDHEDEN:

  • poulet noir (panklaar)
  • 1 sjalotje (gesnipperd)
  • knoflook
  • 1 laurierblaadje
  • 150 g geschilde aardappelblokjes
  • 400 g gevogeltebouillon
  • 100 g cèpesjus
  • roomboter
  • Italiaanse lardo (31100871)

APPARATUUR:

  • Staafmixer

BEREIDING:

  1. Snijd de filets van het karkas. Maak een pekelbad van 1 liter water en 80 gram zout. Pekel de filets hier gedurende 1 uur in. Leg ze daarna in schoon water, dep droog en vacumeer. Gaar 35 tot 45 minuten op 63°C.
  2. Zet het sjalotje met iets knoflook aan in olie. Voeg 1 blaadje laurier toe. Bak de aardappelblokjes even mee. Voeg de bouillon en cèpesjus toe en laat goed gaar worden. Pureer, zeef en maak er met klontje roomboter een schuimige saus van (staafmixer).
  3. Snijd de zacht gegaarde kipfilet in plakjes en leg op een bord. Bak wat cantharellen in olie krokant en verdeel over de kip. Bedek met een paar plakjes Italiaanse lardo. Laat het spek met een gasbrander zachtjes over de kip smelten.
  4. Bedek met de saus en eventueel een paar druppeltjes truffelolie.

 

Gerelateerde berichten


Menukaart voor thuis

𝐀𝐬𝐩𝐞𝐫𝐠𝐞𝐰𝐞𝐤𝐞𝐧 Dit keer geen normaal Break-Out Box menu, nee, de komende weken staan volledig in het teken van de Asperges! Chef-kok Marcus Schmidt heeft een crimineel lekker menu bedacht rondom dit heerlijke streekproduct. Onze Asperges komt iedere dag vers van Goertz Asperges uit Montfort Liever een vier gangen dan drie? Dat kan! Je kunt gemakkelijk […]

11.05.2021

25 Jaar Menu | Hemelsvaartweekend

10 mei 1996 – 2021 HERBERG STADT STEVENSWAERT wordt vandaag 25 jaar!!!! Time flies, vandaag is Herberg Stadt Stevenswaert jarig. Dat willen we deze week met u vieren🍾. Op 10 mei 1996 opende Pascalle en Marcus Schmidt de deuren van hun kleine restaurant. Wat eerst een bruin cafe was, is nu uitgegroeid naar een restaurant […]

10.05.2021

Muttertag

Liebe Gäste, wir sind so gücklich mit der Öffnung unserer Aussen Gastronomie.Einige von Ihnen waren schon bei uns und die Freude war beiderseits gross. Nun steht Muttertag vor der Tür und ja der Wettergott spielt mit. Samstag sowie am Sonntag werden rund 23 Grad Sonnschein vorhergesagt. Wir haben für alle Mütter und natürlich Väter und […]

03.05.2021