Reserveer
Direct >
Bubbels bij De Herberg

Bubbels! Een heerlijk begin van een avondje uit. Of wanneer je iets te vieren hebt. Of gewoon, zomaar…

Soorten bubbels

Er zijn veel soorten bubbels. We proosten er graag mee op feestjes, we luiden er een nieuw jaar mee in, we drinken het als aperitiefje, met of zonder een toevoeging. Het heeft iets feestelijks, die belletjes in je glas. Maar wat is nu precies het verschil tussen cava, prosecco, crémant en champagne?

Crémant en champagne

Een bubbeltjeswijn mag alleen maar champagne heten wanneer de wijn uit de streek Champagne (Frankrijk) komt èn wanneer deze wijn gemaakt is van de druiven chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Het hele productieproces moet voldoen aan ontzettend strenge normen. Dit maakt de wijn daarom duurder en exclusiever.

Een crémant wordt eigenlijk volgens dezelfde normen en procedures gemaakt met dit verschil dat de druiven uit heel Frankrijk komen behalve uit de Champagnestreek. Het andere verschil met champagne is dat de tweede gisting, de gisting op de fles, minder lang duurt. Bij crémant minimaal 9 maanden en bij champagne minimaal 15 maanden.

Cava

Cava is een Spaanse bubbeltjeswijn. Of eigenlijk een Catalaanse. In tegenstelling tot Frankrijk is cava niet naamsgebonden aan een bepaalde streek maar komt de naam van het woord kelder. Dit heeft te maken met het productieproces van cava. Een proces dat overigens ook beschermd is en gelijk is aan het productieproces van champagne. Alleen heet het proces dan methode traditionnelle omdat de methode champenoise alleen gebruikt mag worden voor champagne. Tja… Cava wordt meestal gemaakt van demacabeo, xarel-lo en parellada druiven en is qua smaak iets zoeter dan champagne.

Prosecco

Prosecco komt uit Italië en wel uit de streek Veneto. En ofschoon het een bubbeltjeswijn is is het productieproces anders dan van de eerder genoemde wijnen. Het fermenteren vindt niet plaats in de fles maar in een tank. Daarbij wordt voor prosecco maar één druivensoort gebruikt, de Glera-druif. Door deze methode is de wijn sneller te drinken, smaakt heel anders dan andere bubbelwijnen, heeft een lager alcoholpercentage, grotere bubbels in je glas en is prijsvriendelijker. Prosecco wordt daarom ook vaak gebruikt voor mixdrankjes als bijvoorbeeld Aperol Spritz.

Meer bubbels

Natuurlijk zijn er meer bubbelwijnen. Uit Zuid-Afrika komen de vonkelwijnen, Duitse sekt, Engelse fizz, pet nat (natuurwijnen). En ofschoon ze in de lift zitten zijn cava, prosecco, crémant en champagne toch nog altijd de bekendste bubbels.

Zin een lekker bubbeltje gekregen? Vraag Pascalle naar de mogelijkheden. Zij verzorgt jullie zeker een lekker aperitiefje.

Gerelateerde berichten


No related posts!