
Jaaaa! De asperges bij Herberg Stevensweert zijn er weer! Het witte goud! De koningin van de groente, de parel van het land. Wat maakt deze groente toch zo bijzonder? En wat hebben Marcus en Pascalle allemaal voor ons in petto?
Witte asperges
Zoals al blijkt uit de naam ‘het witte goud’, gaat het vandaag over de witte asperges. Officieel begint het seizoen op 14 april en duurt het tot 24 juni. Maar begin april, en soms zelfs eerder, zijn de eerste asperges al te koop. Dan nog schrikbarend duur maar gezien het proces dat hieraan voorafgaat wel te begrijpen. Meer over dat proces lezen jullie hier.
Bijzonder
Een witte groente met een specifieke smaak en uiterlijk. Geteeld in ons eigen Nederland, onder andere in ons eigen Limburg. Wat het meteen een streekproduct maakt. Beperkt verkrijgbaar ondanks het oprekken van het aspergeseizoen. Arbeidsintensief. En gezond. Heel gezond.
Gezond
In asperges zitten veel vitamines (C en E) en foliumzuur. Ze zijn gunstig voor de bloeddruk en de functies van hart, nier en lever. Ze bevatten weinig calorieën en zijn vocht afdrijvend. Zo helpen ze mee bij het afvoeren van afvalstoffen. Wat dat laatste betreft: sommige mensen kunnen na de wc-gang ruiken dat ze asperges hebben genuttigd. De typische asperge-geur. Maar dat geldt niet voor iedereen.
Vers het lekkerst
Verse asperges zijn mooi wit en glanzen. Wanneer je ze tegen elkaar wrijft moeten ze een piepend geluid maken. Na aanschaf kun je ze nog drie dagen in de koelkast bewaren, gewikkeld in een vochtige theedoek.
Natuurlijk kun je ze invriezen of inmaken om later in het jaar ook nog te genieten van dit lekkers. Bewaar ook vooral wat schillen en de afgesneden ‘kontjes’. Deze zijn heerlijk om soep van te maken.
Asperges bij Herberg Stevensweert
Marcus en Pascalle halen hun asperges bij de familie Houben uit Maasbracht.
Ze vieren het aspergesseizoen met het aanbieden van een heerlijke lunch waarbij de asperges zijn verwerkt in verschillende klassieke en moderne gerechten. Deze kunnen wel of niet worden vergezeld van een bijpassende witte wijn uit eigen streek. Bekijk hiervoor het menu.
In mei volgt er nog een asperges-special. Daarover later meer.