Reserveer
Direct >
Asperges bij Restaurant Stevensweert

Jaaaa! De asperges bij Herberg Stevensweert zijn er weer! Het witte goud! De koningin van de groente, de parel van het land. Wat maakt deze groente toch zo bijzonder? En wat hebben Marcus en Pascalle allemaal voor ons in petto?

Witte asperges

Zoals al blijkt uit de naam ‘het witte goud’, gaat het vandaag over de witte asperges. Officieel begint het seizoen op 14 april en duurt het tot 24 juni. Maar begin april, en soms zelfs eerder, zijn de eerste asperges al te koop. Dan nog schrikbarend duur maar gezien het proces dat hieraan voorafgaat wel te begrijpen. Meer over dat proces lezen jullie hier.

Bijzonder

Een witte groente met een specifieke smaak en uiterlijk. Geteeld in ons eigen Nederland, onder andere in ons eigen Limburg. Wat het meteen een streekproduct maakt. Beperkt verkrijgbaar ondanks het oprekken van het aspergeseizoen. Arbeidsintensief. En gezond. Heel gezond.

Gezond

In asperges zitten veel vitamines (C en E) en foliumzuur. Ze zijn gunstig voor de bloeddruk en de functies van hart, nier en lever. Ze bevatten weinig calorieën en zijn vocht afdrijvend. Zo helpen ze mee bij het afvoeren van afvalstoffen. Wat dat laatste betreft: sommige mensen kunnen na de wc-gang ruiken dat ze asperges hebben genuttigd. De typische asperge-geur. Maar dat geldt niet voor iedereen.

Vers het lekkerst

Verse asperges zijn mooi wit en glanzen. Wanneer je ze tegen elkaar wrijft moeten ze een piepend geluid maken. Na aanschaf kun je ze nog drie dagen in de koelkast bewaren, gewikkeld in een vochtige theedoek.

Natuurlijk kun je ze invriezen of inmaken om later in het jaar ook nog te genieten van dit lekkers. Bewaar ook vooral wat schillen en de afgesneden ‘kontjes’. Deze zijn heerlijk om soep van te maken.

Asperges bij Herberg Stevensweert

Marcus en Pascalle halen hun asperges bij de familie Houben uit Maasbracht.

Ze vieren het aspergesseizoen met het aanbieden van een heerlijke lunch waarbij de asperges zijn verwerkt in verschillende klassieke en moderne gerechten. Deze kunnen wel of niet worden vergezeld van een bijpassende witte wijn uit eigen streek. Bekijk hiervoor het menu.

In mei volgt er nog een asperges-special. Daarover later meer.

Tot ziens?

Gerelateerde berichten


Gin-tonic bij de Herberg

Gin-tonic bij de Herberg!

Heerlijk! Vier de zomer! Geniet van de zon! En doe het met gin-tonic bij de Herberg! Gin-tonic Gin-tonic wordt vaak gezien als dé zomercocktail. En er is nogal wat mogelijk op dit gebied. Zoveel gins. Daar moet voor iedereen wel een passende cocktail bij zitten. Wat maakt dit drankje nu zo aantrekkelijk? Mooi Google maar […]

27.07.2022
De Herberg en mosselen

De Herberg en mosselen

Mosselen! Je houdt ervan of niet. Bij ons in de familie zijn we er gek op. Net zoals bij Herberg Stevensweert. De Herberg en mosselen: Marcus en Pascalle hebben weer iets leuks bedacht. Feitjes Wat feitjes over mosselen, altijd leuk om te weten. De mossel is een weekdier. Om preciezer te zijn: een tweekleppig weekdier. […]

01.07.2022
lunchen bij de Herberg

Lunchen bij de Herberg!

Zondagmorgen… De zon maakt ons wakker. Vandaag geen wekker. Wel het gefluit van de vogels. We hebben ons voorgenomen om te gaan genieten van de zon, het zalige nietsdoen en heerlijk eten. En dat betekent lunchen bij de Herberg! Wij hebben er zin in. Op de fiets We fietsen eerst naar Maaseik om op de markt […]

23.06.2022