Reserveer
Direct >
Asperges bij Restaurant Stevensweert

Jaaaa! De asperges bij Herberg Stevensweert zijn er weer! Het witte goud! De koningin van de groente, de parel van het land. Wat maakt deze groente toch zo bijzonder? En wat hebben Marcus en Pascalle allemaal voor ons in petto?

Witte asperges

Zoals al blijkt uit de naam ‘het witte goud’, gaat het vandaag over de witte asperges. Officieel begint het seizoen op 14 april en duurt het tot 24 juni. Maar begin april, en soms zelfs eerder, zijn de eerste asperges al te koop. Dan nog schrikbarend duur maar gezien het proces dat hieraan voorafgaat wel te begrijpen. Meer over dat proces lezen jullie hier.

Bijzonder

Een witte groente met een specifieke smaak en uiterlijk. Geteeld in ons eigen Nederland, onder andere in ons eigen Limburg. Wat het meteen een streekproduct maakt. Beperkt verkrijgbaar ondanks het oprekken van het aspergeseizoen. Arbeidsintensief. En gezond. Heel gezond.

Gezond

In asperges zitten veel vitamines (C en E) en foliumzuur. Ze zijn gunstig voor de bloeddruk en de functies van hart, nier en lever. Ze bevatten weinig calorieën en zijn vocht afdrijvend. Zo helpen ze mee bij het afvoeren van afvalstoffen. Wat dat laatste betreft: sommige mensen kunnen na de wc-gang ruiken dat ze asperges hebben genuttigd. De typische asperge-geur. Maar dat geldt niet voor iedereen.

Vers het lekkerst

Verse asperges zijn mooi wit en glanzen. Wanneer je ze tegen elkaar wrijft moeten ze een piepend geluid maken. Na aanschaf kun je ze nog drie dagen in de koelkast bewaren, gewikkeld in een vochtige theedoek.

Natuurlijk kun je ze invriezen of inmaken om later in het jaar ook nog te genieten van dit lekkers. Bewaar ook vooral wat schillen en de afgesneden ‘kontjes’. Deze zijn heerlijk om soep van te maken.

Asperges bij Herberg Stevensweert

Marcus en Pascalle halen hun asperges bij de familie Houben uit Maasbracht.

Ze vieren het aspergesseizoen met het aanbieden van een heerlijke lunch waarbij de asperges zijn verwerkt in verschillende klassieke en moderne gerechten. Deze kunnen wel of niet worden vergezeld van een bijpassende witte wijn uit eigen streek. Bekijk hiervoor het menu.

In mei volgt er nog een asperges-special. Daarover later meer.

Tot ziens?

Gerelateerde berichten


Herberg Stevensweert en dank aan hun gasten

Herberg Stevensweert doet het goed!

Herberg Stevensweert doet het goed. De waarderingen stromen binnen. Niet alleen van de gasten maar ook van de kenners. Gault Millau Dit jaar hebben Marcus en Pascalle opnieuw een mooie score behaald bij Gault Millau Nederland. Maar liefst 13 van de 20 punten. We zullen het bericht voor zich laten spreken. Navenant Wie kent Navenant […]

19.05.2022
Herberg Stevensweert en wijnhandel Uniquato

Herberg Stevensweert en Uniquato Wijnhandel

Herberg Stevensweert en Uniquato Wijnhandel verzorgen op 21 mei en 4 juni aanstaande het Asperges Festival bij Herberg Stevensweert. Marcus zorgt voor heerlijke aspergesgerechtjes en Marc Jacobs zorgt voor een lekkere bijpassende wijn. Uniquato Wijnhandel Uniquato Wijnhandel is de wijnwinkel van Marc en Anja Jacobs. In het centrum van het gezellige Oudsbergen te België, runnen […]

06.05.2022
Herberg Stevensweert en Pasen

Herberg Stevensweert en Pasen

Herberg Stevensweert en Pasen: een jaarlijks terugkerend gegeven. Zoals jullie in de pop-up wellicht hebben gezien staat er een heerlijk menu gepland. Vroeger Wij kennen in onze omgeving vooral de viering van het katholieke Pasen. Als kinderen begonnen we Paaszondag thuis met vroeg opstaan. Want de Paashaas had eitjes verstopt en we konden niet wachten […]

08.04.2022